Sportlessen bij KidsLife - Bart Woering

Geplaatst op: 10-11-2020

“Het allermooiste om te zien is dat kinderen meer zelfvertrouwen krijgen in het bewegen.”


 
Sport is belangrijk voor iedereen en ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten op zijn eigen niveau. Helaas zien wij in Nederland dat het beweegniveau van kinderen minder wordt en dat vind ik zorgelijk. Daarom vind ik het bijzonder waardevol dat ik als Buurtsportcoach van de gemeente Emmen onderdeel ben van KidsLife. Kinderen krijgen de kans om één uur per week te komen sporten. Voor kinderen met overgewicht kan sporten een drempel zijn en is het niet altijd makkelijk om te beginnen met sporten. De sportlessen bij KidsLife zijn uitermate schikt om te beginnen met sporten. De groepen zijn niet zo groot en de lessen worden aangepast aan de groepen. Het belangrijkste is dat de kinderen met plezier in een veilige omgeving kunnen sporten. Als de kinderen plezier beleven in het bewegen, dan is het vervolgens mijn taak om de kinderen motorisch vaardiger te maken.

Op dit moment hebben we 3 sportgroepen (o.b.v. leeftijd): 2 voor kinderen van 6-13 en 1 voor kinderen van 14 en ouder. De lessen voor de kinderen tussen de 6 en 13 jaar zijn een soort verlenging van gymlessen op school. Wij zijn vooral bezig met gooien, vangen, klimmen, rollen, springen en, heel belangrijk, kennismaken met verschillende sporten. De lessen van de 14+ groep zien er anders uit. Het eerste halfuur staat in het teken van hartslag verhogen. Dit gebeurt vaak in een kracht- en conditiecircuit, dat elke week anders is. Het tweede halfuur heeft een thema. Dat thema wordt in overleg met de kinderen bepaald. Vervolgens bied ik dat thema op een leuke en uitdagende manier aan. Zo hebben de eerste kinderen al tipsalto’s gesprongen, terwijl ze dachten dat ze geen koprol konden. 

Het is heel mooi om te zien dat de kinderen stappen maken. Kinderen worden motorisch vaardiger en ze worden fitter. Maar het allermooiste vind ik dat de kinderen meer zelfvertrouwen krijgen in het bewegen.

Uiteindelijk is het doel dat de kinderen plezier beleven en meer zelfvertrouwen krijgen in het sporten, zodat ze buiten KidsLife om gaan sporten bij een vereniging of sportaanbieder.

Bart Woering