Heb jij je dagelijkse portie al gehad?

Geplaatst op: 24-11-2021

Bij de begeleiding naar een gezond(er) eetpatroon gebruikt diëtiste Lianne graag diverse beeldende materialen; bijvoorbeeld het boek ‘Portiegroottes’ om een goed beeld te krijgen van het huidige eetpatroon. Niet iedereen denkt namelijk hetzelfde over ‘een bord vol’ of ‘een klein glas’. Met behulp van foto’s kan er aangewezen worden hoeveel er meestal gegeten wordt van een bepaald voedingsmiddel zoals groente of pasta. En hoeveel is 150 gram groente nou eigenlijk? Dat wordt duidelijk met behulp van foto’s.

Portiegrootte is heel persoonlijk, als je 4 bent heb je een andere energiebehoefte dan wanneer je 14 bent. Daar past dus ook een andere portie groente, fruit of graanproducten bij.

Portiegrootte bepalen
Het kan best lastig zijn om de juiste portie te bepalen voor uw kind. Met name als het gaat om zoete of hartige lekkernijen zoals koek, chips of snoep gaan we vaak uit van de verpakking: twee koekjes per verpakking of één klein zakje chips. Maar deze zijn vaak niet afgestemd op de leeftijd. Zeker voor jonge schoolgaande kinderen (jonger dan 8 jaar) is een voorverpakt tussendoortje al snel te groot. Denk maar aan een hele eierkoek of twee granenbiscuits in een verpakking.

Advies
Geef op deze leeftijd (jonger dan 8 jaar) hooguit eens per dag een ongezond extraatje zoals één klein volkoren biscuitje, een dun plakje ontbijtkoek of een kleine rijstwafel. Een stuk fruit of groente mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld een paar druiven, een (paar partjes) appel of een stukje paprika. Geef liever geen koek of snoep voor of bij een maaltijd of voor het slapengaan. Een hapje proeven of wat groente eten tijdens het koken kan natuurlijk prima.

Etiket lezen
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van lege productverpakkingen om verschillen tussen diverse producten aan te tonen of te laten zien hoe je een etiket het best kunt lezen. Hoe zie je bijvoorbeeld welke van de twee producten het gezondste is?

Gezond eten moet ook (en misschien wel: vooral!) leuk zijn. Tijdens ieder vervolggesprek staat er een ander onderwerp centraal wat op dat moment actueel is voor uw kind. Zo leert uw kind de ene keer welke producten gezond zijn bij het ontbijt en hoeveel het nodig heeft en hebben we het de volgende keer over eetwissels: hoe vervang je stap voor stap producten met weinig voedingswaarde door producten waar je lijf van groeit en gezond van blijft?


Bron: Voedingscentrum

Kijk voor meer informatie over portiegroottes voor tussendoortjes voor kinderen ook eens op de website van het Voedingscentrum: Wat kan ik tussendoor geven aan mijn kind (4-13 jaar)?